CARA BUAT AKAUN BLOGSPOT!!


AS'SALAM!


Tutorial kali ini khas untuk mereka mereka yang tiada blog sahaja. Pada yang dah ada blog, confirm confirm lah kan korang dah daftar. HEHE.
Nak daftar blog ini mudah je. Kena ikut beberapa langkah ringkas berikut, korang boleh bergelar blogger.


Sebelum memulakan pendaftaran untuk akaun blogspot, korang mestilah mempunyai akaun Google dulu. Akaun lain pun boleh, tetapi untuk jangka masa panjang, ada akaun Google akan lebih memudahkan memandangkan blogspot.com adalah produk dari Google.

Jika korang sudah ada akaun Google, boleh sign dulu dan pada siapa yang takde lagi klik SINI untuk mendaftar.

Berikut adalah langkah langkah untuk mendaftar akaun blogspot.

1. Buka link www.blogger.com
2. Apabila paparan dah keluar, klik pada 'create a blog'.


3. Lepas itu, masukkan maklumat yang dikehendaki, kemudian klik 'continue'.


4. Kemudian masukkan blogname dan juga blog address.
* Blogname lebih merujuk kepada trademark sesebuah blog.
* Blog address adalah digunakan oleh pengunjung untuk membuka blog korang. Blog address antara perkara paling penting bagi sesebuah blog.

5. Pilih template yang berkenan dihati korang, kemudian klik 'continue'.


6. SIAP! korang sudah mempunyai akaun blogspot korang sendiri. Amacam, suka tak? HEHE.



No comments: