NAK TIDUR? APA NAK BUAT?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

ASSALAMUALAIKUM WBT

Salam hari sabtu.
Hari nie kat rumah aku hujan dengan lebatnya.
Membuatkan dua kelopak mata aku nie sukar untuk bukak. HEHE.
Malam tadi aku penat sangat, balik balik rumah dengan tak gosok gigi, cuci muka bagai terus aku tertidur atas kerusi kat ruang tamu. Penat sangat tu.
Syukur alhamdulillah aku masih bernyawa hari nie walaupun semalam tidur tak ingat apa.
Lupa untuk bersyukur dan lupa apa yang Rasulullah pesan sebelum tidur.
Korang tau apa yang Rasulullah pesan? Tak tau. Takpe, jom usha bawah.


Rasulullah berpesan kepada Siti Aisyah ra :
"Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran.
2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu pada hari kiamat.
3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.
4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah.''

Lalu Siti Aisyah bertanya :
"Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? "

Rasulullah tersenyum dan bersabda :
1. "Jika engkau akan tidur, bacalah surah al –Ikhlas tiga kali. Seolah-olah engkau telah mengkhatamkan Al-Quran"

Bismillaahirrahmaanirrahiim,
Qulhuallaahu ahad’ Allaahushshamad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakul lahuu kufuwan ahad ( 3x )

2. "Bacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat"

Bismillaahirrahmaa irrahiim, Allaahumma sollii ‘alaa Muhammad wa’alaa aalii Muhammad ( 3x )

3. "Beristighfarlah untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau"

 Astaghfirullaahal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3x )

4. "Dan perbanyakkanlah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"

“ Bismillaahirrahmaan irrahiim, Subhanallaahi Walhamdulillaahi walaailaaha illallaahu allaahu akbar ( 3x )

( Tafsir Haqqi)
Wallahu a’lam bisawwab..

notakaki : Aku pun kekadang tidur main lelap je tak ingat apa. Mohon lepas nie aku dan korang akan lebih istiqamah mengamalkan 4 perkara kat atas sebelum tidur. Ameen.


21 comments:

trah zain said...

nice sharing bro..hehe (^___^)

Azar Azlan said...

@trah zain thanks. :)

Nabilatul Nadiah said...

Alhamdulillah . . Dah selesai pun follow blog awak . . Jemputlah follow blog Aya n tinggalkn link . . supaya followers Aya dpt follow balik .
Salam Ukhwah .

http://nabilatulnadiah.blogspot.com

Azar Azlan said...

@Nabilatul Nadiah baikk. terima kasih. :)

zacky786 said...

thanks kayu broo !

Norhasniza Khalid said...

nasihat yang baik, wajib diikuti.. adakalanya terlelap sampai lupa semuanya

Teena Tna said...

Sy selalu amalkan juga, tapi kalau dah penat sgt tu, letak jer terus lelap.

nana kamarul said...

Nice sharing. Samelah kadang kadang tak sedar pun tertido :P

Jia Rizaira said...

bro ini malam lepaking ka?

jemput sini:
http://mindakabur.blogspot.com/2013/10/sistem-operasi-ubuntu-1310-pada-netbook.html

Azar Azlan said...

@zacky786 welcome bing bro. haha.

Azar Azlan said...

@Norhasniza Khalid yang baik kita kongsi. :)

Azar Azlan said...

@Teena Tna hehe. sama la kita. :)

Azar Azlan said...

@nana kamarul kalau penat mmg tertidur la jawabnya/. hehe

Azar Azlan said...

@Jia Rizaira jom lepak tengok man utd.

mujahidah maisarah said...

tq shre bro.

Azar Azlan said...

@mujahidah maisarah sama sama.

chicken_floss said...

thumbs up!:)

✿✿PuTri BlOggER✿✿ said...

aiiii..singah sambil folow...ada time meh dtg blog sy pulak....salam ukhwah bro hehee

✿✿PuTri BlOggER✿✿ said...

singgah utk folow, ada time meh dtg blog sy.....komen and folow

shada wentz said...

wuyooo! ;o

Nora Karim said...

alhamdulillah... mmg buat yang ni sebab nak ajar sunnah Nabi pada anak2 sebelum tidur.. anyway, thanks sharing... :D

*thanks juga sebab join mini GA :D